7 Kasım 2013 Perşembe

Bebek Oyuncakları

Oyuncaklar bebeklerin gelişimi ve kısa da olsa bir süre kendi kendilerine oyalanmaları için çok önemli. Onların oyuncakları keşfetme çabalarını izlemek o kadar keyifli ki yorgun anne babalar için de rahatlatıcı bir terapi seansı gibi :)

Bebekler ilk 3 ayda pek hareketli değil. Ama bu ilk 3 ay için oyuncağa ihtiyaç olmadığı anlamına gelmiyor. Müzikli yatak dönenceleri ilk 3 ayda oldukça işe yarıyor. Bu dönenceler bebeğinizin kendini yatağında güvende hissetmesine ve sakinleşmesine yardımcı oluyor. 3 aydan sonra hareketlenen bebekler yatak dışında daha fazla vakit geçirmeye başlıyor. Ben Arya 3 aylık olduğunda oyun halısı araştırmaya başlamıştım.

Oyun halısı ilk geldiğinde Arya henüz dönemiyordu sadece kolları ve ayakları ile sarkan oyuncaklara uzanıyor ama tutamıyordu. Yine de halıda ağlamadan 10-15 dk boyunca oyalanmaya başladı. Uzanmaya, yakalama, anlamaya çalışırken yorulan Arya kolayca uyuyordu. Arya halıya alıştıkça oyuncaklara ulaşmak için daha çok çaba harcamaya başladı. Bu arada başka oyuncaklar da aldık tabi. Arya'nın ilk oyuncakları doğduğu gün büyük dayısından gelmişti. Arya o yeşil timsahı o kadar çok sevdi ki uykusunda bile elinden bırakmadı. Hâlâ favori oyuncaklarının başında geliyor. Arya 3 aylık olduğunda hışırdayan hayvan resimli minik bir kitapçık aldık. Tabii Arya şimdilik resimlere bakmaktan çok kitapçığı ağzına götürüp çiğnemeyi seviyor :)





Arya'nın hareket kabiliyeti arttıkça oyun halısını daha aktif kullanmaya başladı. Artık içinde yuvarlanıyor, oyuncakları sallayıp çekiştiriyor, çıngıraktan sesler çıkarıyor ve yakaladığı oyuncaklarla dişlerini kaşıyor :) Hatta bazen oyun halısında 1 saat kendi kendine oyalanıyor :) Gülücükler ve neşeli sesler çıkarırken Arya'yı izlemek çok keyifli.






Şimdilik müzik çalan, hışırdayan ya da değişik sesler çıkaran ve diş kaşımaya yarayan her şey işe yarıyor. 6. aydan sonraysa daha karmaşık oyuncaklar almak gerekiyor. Düğmelerine basıldığında ses çıkaran oyuncaklar, sayfaları çevirdiğinde müzik çalan, konuşan kitapçıklar, kolu çekildiğinde herhangi bir kısmı hareket eden oyuncaklar...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder