18 Ocak 2015 Pazar

Anne Adayları İçin Gereksiz Şeylerden Kaçınma Rehberi

Normalde bile çok hassas varlıklar olan kadınlar hamile kalınca işler iyice zorlaşıyor. En küçük şeyler bile gözümüzde büyüyor, normalde hiç aklımıza takılmayacak şeyler yüzünden hamilelikte uykularımız kaçabiliyor. İşte bebek için yapılması gereken alışveriş de o konulardan biri haline gelebilir. Ama aslında hiç büyütülecek bir mesele değil.

Ilk bebeğini bekleyen anneler tam olarak neye ihtiyaç duyacaklarını kestiremedikleri için herşeyi almak isteyebiliyor. Ama piyasada bulunan birçok ürün o kadar gereksiz ve o kadar çok yer kaplıyor ki... Onlardan bazıları:

Biberon Sterilizasyon Cihazı 
Biberon / Mama Isıtıcısı 
Buhar Makinesi
Su Termometresi
Anne sütü saklama kapları 
Bebek Odası Takımları 
Bebek Yorganı 
Süslü püslü minik beşikler
Travel System 3'lü Bebek Arabaları 

Eminim bana itiraz eden anneler olacak. Ama onlar cihazları kullanan taraf. Bense kullanmayan ve hiç ihtiyaç duymayan tarafım :) bu konuda gayet eski kafalı davranıp "Eskiden öyle şeyler mi varmış?" diyeceğim. 

Arya doğmadan önce birkaç farklı biberon almıştım. Hepsini yıkadım, eski usul kaynar suda kaynatarak sterilize ettim. Arya doğduktan sonra da yine aynı yöntemle sterilize etmeye devam ettim. 1,5 yıldır da hiç sorun yaşamadım. Biberon ısıtıcısına gelince belki biraz daha pratik olabilir ama olmazsa olmaz da değil. Ben Arya için her zaman hazırda kaynatılıp soğutulmuş su bulunduruyorum. Mama yapacağım zaman da basıyorum normal su ısıtıcısının düğmesine, sıcak su hazır. Gecenin bir vakti su ılıştırmakla uğraşılır mı demeyin, dua edin tek derdiniz o olsun :) Zaten bir süre sonra otomatiğe bağlayıp gözünüz kapalı yapacaksınız her şeyi :)) Zaten bebeğiniz ilk doğduğunda anne sütü ile besleneceği için bu 2 cihaz da ilk aşamada tamamen gereksiz.

Ciddi bir hastalık gibi istisnai durumlar haricinde buhar makinesi de gereksiz olan cihazlardan biri. Bebek odasında ille de devamlı buhar olmasını istiyorsanız ısı kaynağının yakınına -üstüne değil- nemli bir havlu bırakabilirsiniz. Bu havluyu sadece doğal beyaz sabunla yıkayın ki kimyasal yayma riski olmasın. Diğer bir seçenek de kalarifere takılan buhar kapları. Ivır zıvır satan yerlerde 1-2 tl.ye bulabilirsiniz.

Su termometresinin gereksizligini anlatmama gerek bile yok sanırım. Annelerimizin yaptığı gibi suyu dirseğinizle kontrol edin yeter. 

Bebeğinizin anne sütü ile beslenmesi çok önemli. Anne sütünün saklanması için özel saklama kapları da çok önemli görünüyor değil mi? Ama eğer hemen işe dönmeyecekseniz süt saklama kapları acil ihtiyaç listesinde değil. Ayrıca hiç bir şeyin garantisi yok. Siz işe başlayana kadar bebeğiniz memeyi bırakabilir ya da hiç istenmeyen bir durum olsa da sütünüz bitebilir. Ama hazırlıklı olmakta fayda var, ben sütümü paketleyip saklarım diyorsanız, üzerine tarih yazılabilen ve biberon başlığı takılabilen süt saklama poşetlerini kullanabilirsiniz.

Gelelim beşik/yatak seçimine: ilk olarak lütfen acele etmeyin. Bebek odası takımları bir yere kaçmıyor. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk an itibariyle onu bir an olsun yanınızdan ayırmayı aklınızdan bile geçiremeyeceğiniz için en azından ilk 6 ay bebek sizin odanızda uyuyacak. Bu durumda akla ilk gelen çözüm beşik. Ama aslında pek de kullanışlı bir seçim değil. Bebeğiniz hareketlenmeye, sağa sola dönmeye başladığında yani 3-4 aylık olduğunda onu artık beşikte yatıramayacaksınız. Kendi odasına taşımak içinse erken olabilir. Benim tercihim park yataklar. 2 kademeli olması büyük avantaj. Bebeğiniz hareketlenmeye başlayınca üst kat kaldırılıyor ve bebeğiniz yatakta güvenle yatmaya devam ediyor. Park yatakların beşik gibi sallanabilenleri de var ki bu da ilk aylarda oldukça işe yarayan bir özellik. Biz ilk olarak Kraft'ın park yataklarından birini aldık ve 1,5 yıldır severek kullanıyoruz. Tekerlekli ve hafif olması en sevdiğim özellikleri. Bu sayede 6. ayda rahatça bebek odasına taşıdık. Park yataklar o kadar pratik ve kullanışlı ki bir tane de annemlerde kaldığımızda kullanmak için alıp Arya'nın ordaki odasına kurduk :) Park yataklar 3 yaşa kadar kullanılabiliyor. 


Biz bebek için alışveriş yaparken gerçekten ilk aşamada ihtiyacımız olacak şeyleri almaya çalıştık ve büyük ölçüde başarılı olduk. Aşırıya kaçtığımız tek şey bebek arabası oldu. Yine Kraft'in ürünü olan travel system bebek arabası aldık. 3 parçadan oluşuyor: tekerlekli gövde, direk gövdeye takılabilen ve araba koltuğu olarak kullanılabilen yeni doğan yatağı ve puset. Maalesef arabayı pek de uzun süre kullanamadık çünkü kapatılmasına rağmen çok yer kaplıyor, ağır ve pek kullanışlı değil. Biz alırken çift yönlü ve oto koltuğu olduğu için bu modeli tercih ettik. Beklentimizi karşıladı ama sonradan anladık ki önceliklerimizi yanlış belirlemişiz. Araba kapalı haldeyken iki ayrı parça olduğu için apartmandan çıkarmak ve eve geri taşımak oldukça zor oluyor. Bebek ve arabayla tek başınıza dışarı çıkmak için epey çaba sarfetmek gerekiyor.

Bebek arabası alırken mümkünse tek parça, doğumdan itibaren kullanılabilen ve katlandığında minimum yer kaplayan bir araba tercih edin. Böylece yaya olarak ya da toplu taşıma kullanırken daha rahat edersiniz. Oto koltuğunu ayrı olarak alıp sadece arabanızda kullanmanız daha kolay olacaktır.

Hamilelik sonlara yaklaştıkça iyice telaşlanan anne adaylarına dur demek ne mümkün :) yine de şansımı deneyeyim. Az daha sabredin taze anneler, bebek gelince anlayacaksınız ki ilk günlerde tek ihtiyacı sizsiniz, gerisi nasıl olsa halledilir :)



1 yorum: