6 Ocak 2015 Salı

Bebek Sağlığı - Minimum Kimyasal Maximum Koruma

Sanırım tüm anneler için hayattaki en önemli şey çocuklarının her daim sağlıklı ve mutlu olmasıdır. Günümüzde tıp ve teknoloji giderek gelişse de bazı hastalıklar hâlâ engellenemiyor. Dahası yediğimiz içtiğimiz, kullandığımız ürünler doğallıktan uzaklaştıkça obezite ve kanser türevi hastalıkların görülme sıklığı giderek artıyor. Bu risklerden kaçınmak ekstra çaba ve ekstra masraf manasına geliyor maalesef. Ama konu sağlık olunca bu duruma gereken özen gösterilmeli bence.

Çeşitli kanser/tümör araştırmalarında, evimizde her gün kullandığımız birçok ürünün içeriğindeki kimyasallara rastlandığı bilinen bir gerçek. Bu kimyasalların bir çoğundan uzak durmak için yapılması gerekenler aslında çok basit: sirke, karbonat, zeytinyağ sabunu gibi doğal ürünlere ya da %95-100 bitkisel içerikli hazır ürünlere yönelmek. Ben bugün genelde en bilinen kişisel bakım ürünlerinde bulunan paraben, silikon, alkol ve sülfat gibi maddeler içermeyen ürünlerden bahsetmek istiyorum.

Bebek ürünlerinin birçoğunda paraben bulunmuyor ama bazı ürünlerde boya, parfüm ya da sülfat bulunabiliyor. Ben birçok markanın içeriğini inceledikten ve bir kısmını kullanıp test ettikten sonra UniBaby ürünlerinde karar kıldım. Hem içeriği aradığım kriterlere uygun hem de fiyatı benzer ürünler kadar uçuk değil. 






UniBaby dışında Bübchen, Chicco, Mustela ve SebaMed bebek ürünlerinde tercih edilen markalar ama bazılarının fiyatları benzerlerine göre biraz daha yüksek. 

Bebekler için doğru ürünü bulmak gerçekten zor. Ürün özellikleri içinize sinse de bazen sizin seçtiğiniz ürün bebeğinizde alerjiye sebep olabiliyor. Mesela Huggies (parabensiz, alkolsüz, parfümsüz), Komili (pamuk ve saf su içermesine rağmen) ve Prima'nın ıslak mendilleri Arya'da alerji yapıyor; her derde deva Bepanthen, Arya'nın pişiğini geçirmiyor. UniBaby'in sevdiğim bir özelliği de alerjen madde içermemesi, yani alerjiye sebep olma ihtimalinin düşük olması. Bebeğiniz için en doğru ürünü bulmak biraz araştırma ve birkaç deneme yanılma içerebiliyor bazen.

Eminim konu temizliğe gelince "En güzeli su ve saf pamuk/pamuklu kumaş ile temizlik" diyecek bazı anneler, büyük anneler. Tamam kabul öyle olabilir ama kış için pratik bir öneri değil. Her ne kadar artık musluklardan sıcak su alınabiliyor olsa da her defasında sıcak su ve bez alıp temizlemek, daha sonra bezin ve kabın temizliğini yapmak pratiklikten çok uzak. Her defasında bebeği kısmen yıkayarak temizlemekse zaten kabul edilebilir bir öneri değil bence. Ayrıca tek sorun ıslak mendil kullanımı da değil. Şampuan, pişık kremi, bebek bezi, duş jeli gibi mecburi kullanılan ürünler de bahsettigim kimyasalları içerebiliyor.

Kısacası bebeğimizi kimyasallara mümkün oldukça az maruz bırakmak için mevcut ürünleri inceleyip hem içinize sinecek hem de cüzdanımızı delmeyecek ürünler seçmek bizim elimizde. Tüm anneler sosyal mecraları daha çok kullanıp bu konudaki deneyimlerini paylaşır, ürün içerikleri hakkındaki farkındalık artarsa, ürünlerin kalitesinde artış ve fiyatlarda düşüş olması sağlanabilir. Umarım birgün hepimiz daha sağlıklı ve daha uygun fiyatlı ürünlere kavuşuruz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder