29 Mayıs 2015 Cuma

Hadi Beraber Oyuncak Yapalım - 2+ Yaş Eğitici Oyuncak / Aktivite Hazırlığı

Haftaya bugün Arya'nin doğum günü, 2 yaşını dolduracak minik cadı :) Bu sebeple bir süredir yeni yaşına uygun, hem eğitici hem de eğlenceli oyuncak arayışındayım.



Bir sürü siteye ve bir sürü bloga baktıktan sonra tüm oyuncaklar gözüme aynı ve evde yapması kolay gözükmeye başladı. Yukarıdaki ilk denememdi, fotoğrafı çektikten sonra çubuk sayısını arttırdım, her renkten toplamda 3 çubuk hazırladım. Arya'yla 15-20 dk hiç sıkılmadan oynadık. Artık hangi oyuncağa baksam "Ben bunu evde yaparım ki!" derken buluyorum kendimi. İşte fikirlerimden bazıları:


  • İnternetten 2 set olacak şekilde çeşitli hayvan, eşya vb. fotoğrafları indirin. Kırtasiyeden kalın karton, yapıştırıcı ve koli bandı alın. Fotoğrafları tek tek keserek aynı boyutlarda kesip hazırladığınız kartonlara yapıştırın. Fotoğrafların üzerinden şeffaf koli bandı ile 1-2 tur geçin ki minik kaşifler ağızlarına götürüp ısırınca kağıtlar hemen erimesin :) Şimdi hem tek tek hayvanları, eşyaları vb. öğretebilir hem de birlikte eşleştirme oyunu oynayabilirsiniz.  

  • Herhangi bir marketten tahta çöp şiş çubukları alıp güzelce kapladığınız bir karton kutuya saplayıp sabitleyiniz. Renkli keçelerden farklı boyutlarda geometrik şekiller (pembe yuvarlaklar, mavi kareler, yeşil dikdörtgenler gibi) çizip kesin, ortalarına da delik açın ki çubuklara takılabilsin. Çubukları keçelerle aynı renge boyayın ya da çubukların kartonla birleştiği kısmı şekillerle uyumlu keçe yapıştırın. Koyun mini canavarın önüne pembe yuvarlak pembe çubuğa, mavi kareler mavi çubuğa... Böylece hem renkleri hem şekilleri öğrenmesine yardım edin.

  • Yine karton ve şeffaf koli bandı ile domino hazırlanabilir. Kartondan aynı boyda 20 adet dikdörtgen kesin ve üzerine istediğiniz resimleri çizin. Mesela elma-armut, armut-muz, muz-çilek gibi (marketlerin tanıtım dergilerinden meyve-sebze fotoğrafları kesebilirsiniz :) Sonra kartları yine şeffaf koli bandı ile kaplayın ki daha uzun ömürlü olsun. Artık ailecek domino oynayabilirsiniz :)

  • Evdeki çeşitli içeceklerin kapak kısımlarını kesin (süt  kartonları, pet şişeler vs.). Kestiğiniz yerler tırtıklı kaldıysa ateşle hafif ısıtarak düzleştirin ki miniklerin ellerine batmasın. Kapaklar farklı renklerde ve boyutlarda olursa daha iyi ama bulamazsanız da kendiniz boyayabilirsiniz. Şişe kısımlarını karton ya da keçeyle kapladığınız sert bir yüzeye yapıştırın ve kapaklarla birlikte miniğinizin önüne bırakın; o hangi kapak nereye takılacak bulmak için uğraşırken ve defalarca açıp kaparken siz de biraz kafanızı dinleyin ;)

Ben artık evdeki her türlü ıvır zıvırı bu kutuya atıyorum. Illaki yaparım bir şeyler :) Aklımda bir sürü alternatif var nasılsa :) Hadi siz de bir düşünün, değişik fikirlere açığım ;)

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder